Badbevalling

Bij Santé zijn we fan van badbevallingen. Al sinds de oprichting van de praktijk staat Santé bekend om het begeleiden van de vele watergeboortes in de hele regio. Een badbevalling kent dan ook vele voordelen:

  • Water heeft een ontspannend effect tijdens de bevalling waardoor endorfine (hormoon wat voor natuurlijke pijnstilling zorgt) goed zijn werk kan doen. Doordat de endorfine in je lijf verhoogt zien we dat de oxytocine (hormoon wat voor de weeÎn zorgt) toeneemt waardoor je bevalling meestal sneller verloopt en je minder pijn ervaart. We zien daardoor ook dat er minder behoefte is aan pijnstilling tijdens de bevalling. 
  • In het bevalbad heb je meer bewegingsvrijheid. Door de opwaartse kracht van water kun je je makkelijker bewegen en ben je in staat om elke houding aan te nemen die fijn voor je is. Door veel van houding te veranderen maak je het voor je kindje ook makkelijker om door het geboortekanaal te gaan. De uitdrijvingsfase verloopt in een badbevalling vaak geleidelijker en meer beheerst. Je hebt meer controle over je eigen lijf, hierdoor is de kans dat je inscheurt kleiner. 
  • Het is makkelijker om je kindje zelf aan te pakken doordat je makkelijker van houding kan wisselen tijdens de geboorte van de baby. 
  • Water kan ook andere ongemakken verminderen tijdens de bevalling verminderen. Pijn in je rug of bekken die misschien in de zwangerschap is ontstaan wordt vaak minder in bad.
  • Het bad kan je een gevoel van veiligheid geven. Het bad wordt vaak als een cocon ervaren waar een vrouw haar eigen regie heeft. Je kan zelf bepalen wat er gebeurt en je kan je vaak goed afsluiten voor de buitenwereld. Dit zorgt er voor dat je je vaak beter kan concentreren op je bevalling en dat je meer het gevoel van controle hebt over de bevalling. 

Santé is in het bezit van 2 bevalbaden. Kijk hier voor meer informatie over het huren van een bevalbad en de praktische zaken rondom een badbevalling.