De kraamperiode

De eerste week na de bevalling noemen we de kraamtijd. In deze week staat je leven meestal behoorlijk op z'n kop. De eerst week staat in het teken van kennismaken met je kindje, leren hoe je je kindje het beste kan verzorgen. Bij de ene vrouw verloopt de kraamweek anders dan bij de andere vrouw. Het is vooral een week waarin je hopelijk zoveel mogelijk kan genieten van je pasgeboren kindje, deze week komt nooit meer terug. Laat je lekker verwennen en neem goed je rust waar dat kan.


Helaas komen er in de kraamweek regelmatig ook wat ongemakken naar boven. Je kan na de bevalling last hebben van lichamelijke ongemakken na de bevalling (hechtingen, bekkenpijn, spierpijn, aambeien, vermoeidheid) maar ook last hebben van emotionele schommelingen. Je hormonen veranderen na de bevalling flink en je bent net mama geworden, je slaapt 's nachts minder goed, regelmatig zorgt dit voor de zogenoemde kraamtranen. Het kan soms echt even zoeken zijn om je nieuwe rol als moeder te vinden. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Praat erover met je partner, kraamverzorgster en/of met ons. 


Controles 


In de kraamweek staan de verloskundige en de kraamverzorgster voor je klaar. De kraamverzorgster komt elke dag bij je langs. Je hebt vanuit de zorgverzekering recht op minimaal 45 uur kraamzorg. Deze uren zullen verdeeld worden over 7-8 dagen. De kraamverzorgster leert je alles wat je moet weten over de verzorging van jullie kindje, ze helpt en ondersteunt bij de voeding en zorgt zo nodig voor de oudere kindjes zodat jij kan rusten. Ook zal zij in het huishouden ondersteuning bieden waar nodig. De kraamverzorgster voert dagelijks een aantal lichamelijke controles bij je uit om vroegtijdig problemen op te kunnen sporen (bijvoorbeeld infecties). Ook zal ze jullie baby observeren en een aantal controles doen (o.a. wegen, temperatuur, poep- en plasluiers beoordelen). 


Naast de kraamverzorgster zullen wij ook regelmatig bij je langs komen in de eerste week na de bevalling. We komen langs om te kijken of alles goed gaat en of er bijzonderheden zijn. We geven je o.a. tips en adviezen rondom de voeding voor de baby en geven je tips voor lichamelijke klachten/kwaaltjes. Ook praten we met je na over de bevalling en zullen we oog hebben voor de emotionele veranderingen die plaatsvinden in de kraamweek. Daarnaast zullen we rond dag 4-6 de hielprik bij jullie kindje uitvoeren. De huisbezoeken duren ongeveer 30-60 minuten, we komen meestal langs op dag 2, 3, 5 en 7, waar nodig zullen we vaker komen. We zullen dit afstemmen op jullie behoefte. Net als in de zwangerschap zijn we in de kraamweek 24/7 voor jullie telefonisch bereikbaar voor al jullie vragen. 


Na de kraamweek dragen we de zorg over aan het CJG (Centrum Jeugd en Gezin, ook wel het consultatiebureau). De jeugdverpleegkundige zal rond dag 10-14 bij jullie langskomen voor een intakegesprek. Vanuit het CJG zal de gehoorscreening ook plaatsvinden, deze vindt plaats bij jullie thuis binnen 14 dagen na de geboorte. In het  filmpje hieronder zie je hoe de gehoorscreening werkt.