Controles

Gefeliciteerd! Je bent zwanger! Zodra je weet dat je zwanger bent mag je je aanmelden bij ons via het aanmeldformulier. In de zwangerschap kom je regelmatig bij ons langs op de praktijk. 

Tijdens alle controles zal je bloeddruk gemeten worden. Het meten van je bloeddruk is belangrijk om tijdig eventuele complicaties te kunnen opsporen. Vanaf 12-13 weken kan er naar het hartje geluisterd worden van de baby door middel van een doptone. Bij het intake- en counselingsgesprek is dit (meestal) nog te vroeg. 

Intakegesprek 


De eerste afspraak plannen we tussen 8-10 weken en duurt ongeveer een uur. We zullen vragen stellen over gezondheid, medische voorgeschiedenis en familie. Daarnaast krijg je informatie over het bloedonderzoek, je krijgt van ons een labformulier mee zodat je bloed kan gaan prikken. Neem naar de eerste afspraak altijd je ID bewijs en verzekeringsbewijs mee. Mocht je al eerder zwanger zijn geweest is het ook handig om de gegevens van vorige zwangerschap(pen) mee te nemen indien je niet bij Santé onder controle bent geweest. 

We nemen, indien gewenst, ruim de tijd om je informatie te geven omtrent prenatale screeningen. Dit omvat de verschillende onderzoeken die je kan laten doen tijdens de zwangerschap. Deze informatie geven we je in een apart counselingsgesprek. Dit counselingsgesprek plannen we in rond 11-12 weken indien gewenst. 

Vervolgcontroles 


Naarmate de zwangerschap vordert neemt de frequentie van de controles toe. Vervolgcontroles duren 20-40 minuten. Bij elke controle wordt de bloeddruk gemeten en eventueel je gewicht bepaald bij de assistente. Groei, ligging en hartslag van de baby worden beoordeeld door de verloskundige door middel van uitwendig onderzoek. Wij voelen met onze handen aan je buik en beoordelen zo de groei en ligging van de baby. Daarnaast worden echo- en bloeduitslagen met je besproken. Ook zullen we regelmatig informatie geven ter voorbereiding op de bevalling. 


Vind je het fijn om vaker te komen of heb je meer tijd nodig tijdens de controles? Geef dit dan aan bij de verloskundige of bij de assistente, dan plannen we extra tijd voor je in. Schrijf je vragen van tevoren op, zodat je ze niet vergeet te stellen.