Echo's

Echo's binnen onze praktijk, waaronder de vitaliteitsecho, worden gemaakt in Verloskundig Centrum de Poort in Leiden. Het voordeel van deze samenwerking is dat er kwalitatief hoogwaardige echo's verricht worden door zeer gespecialiseerde echoscopisten. Verloskundig Centrum de Poort is onderdeel van de LEO coöperatie. Er zijn bij gebruik van echografie in de zwangerschap geen schadelijke effecten bekend. Toch is het niet te garanderen dat tot nu toe onbekende, maar ongewenste effecten nooit zullen optreden. Internationale verenigingen raden daarom aan om echoscopie uitsluitend te verrichten als er sprake is van een indicatie. Het is goed om je te beseffen dat echo's nooit 100% garantie bieden dat je kindje gezond is. Ook kunnen ze je soms geruststellen terwijl er wél iets aan de hand is met je kindje. Het is zelfs mogelijk dat er afwijkingen worden gezien op de echo's die achteraf niet relevant zijn voor de gezondheid van je kindje. Soms gaan ze vanzelf weg terwijl dit in de zwangerschap wel voor veel onrust kan zorgen en eventueel extra onnodige onderzoeken worden verricht.

De vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho is een echo vanaf 7-8 weken zwangerschap waarbij wordt gekeken of het hartje klopt. Deze echo kun je laten maken bij Verloskundig Centrum de Poort, bij Echospot of een ander pretechobureau. De echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar als je hiervoor een medische indicatie hebt (bijvoorbeeld bloedverlies of een miskraam in de voorgeschiedenis). Je zal van ons horen of je indicatie hebt voor de vitaliteitsecho. Als je geen medische indicatie hebt, kun je de echo op eigen kosten laten maken. De vitaliteitsecho zal meestal een inwendige (vaginale) echo zijn. Nadeel van een vroege echo is dat het je onnodig ongerust kan maken omdat je bijvoorbeeld nog minder ver zwanger bent en er nog geen hartactie te zien is, dan zal de echo 1-2 weken later herhaald moeten worden. De vroege echo kan daarentegen wel een vroege geruststelling zijn, met als kanttekening dat er in de weken na de echo alsnog een miskraam kan optreden. 

Jouw termijnecho inplannen

Als je je aanmeldt bij ons in de praktijk kan je direct een afspraak maken voor de termijnecho (rond de 10-11 weken in de zwangerschap). Bij deze echo wordt de definitieve termijn bepaald door de foetus op te meten. Daarnaast wordt er gekeken of het hartje klopt en of het één of meerdere vruchtjes zijn. Als de echo plaatsvindt voor de 10 weken kan het zijn dat deze inwendig (vaginaal) gebeurt. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekering.

Overige echo's

In het tweede of derde trimester van de zwangerschap kan het zijn dat er een indicatie is om nog één of meerdere echo's te laten verrichten. Dit kan bijvoorbeeld een groei- of liggingsecho zijn. Deze echo's zijn op indicatie van de verloskundige en worden vergoed door de zorgverzekering. We zullen het altijd bespreken met je als je een indicatie hebt voor een echo. Daarnaast is het tijdens de zwangerschap natuurlijk ook altijd mogelijk om een pretecho te laten verrichten bij een pretecho bureau op eigen kosten. 

Prenatale screening

In de zwangerschap kun je onderzoeken laten doen of de baby een aandoening of een lichamelijke afwijking heeft. We noemen dit prenatale screening. 

Er zijn twee soorten screening:

1. onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT.

2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wil laten doen. Indien gewenst informeren wij je over de mogelijkheden van prenatale screening. Je krijgt hierover een uitgebreid gesprek als je aangeeft dat je meer informatie wil over prenatale screening. We komen hier tijdens het intakegesprek op terug. Meer informatie kan je vinden op de website www.pns.nl.

NIPT

Aan het begin van je zwangerschap kan je een screening laten verrichten naar Down-, Edwards- en Patau-syndroom. Lees er meer over op de website over Prenatale screening

Onderstaand een filmpje met meer uitleg over de NIPT:

13 en 20 wekenecho

De 13 wekenecho en 20 wekenecho zijn medische onderzoeken naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. Je kiest zelf of je deze onderzoeken wil. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. De 13 weken echo is nog in onderzoeksfase, de 20 weken echo wordt al langer gedaan in Nederland. Onderstaande video geeft meer informatie over de echo's: