Voeding voor de pasgeborene

De keuze voor borst- of kunstvoeding is voor iedereen persoonlijk. In de zwangerschap zullen we je informatie geven over de voeding voor je baby. De meeste vrouwen maken in de zwangerschap al een keuze welke voeding ze willen geven aan hun baby, andere vrouwen willen het moment zelf afwachten wat goed voelt. Welke keuze je hierin ook maakt, wij zullen je hierin ondersteunen. Wij hebben als praktijk het keurmerk van Babyfriendly Nederland, dit betekent dat we hoge kwaliteit bieden omtrent de zorg rondom voeding van de pasgeborene, zowel bij borst- als kunstvoeding. 

Door de World Health Organisation wordt geadviseerd om je kindje borstvoeding te geven, dit komt omdat borstvoeding veel voordelen heeft. Borstvoeding zit vol voedingsstoffen en beschermt tegen allerlei infecties en allergieën. Het is immers een lichaamseigen vloeistof die speciaal gemaakt is om je baby te voeden. Moedermelk bevat precies de juiste stoffen om een baby te laten groeien maar ook stoffen die er voor zorgen om een kindje een goed immuunsysteem op te laten bouwen. Borstvoeding geven heeft ook positieve gezondheidsvoordelen voor jezelf. Het zorgt ervoor dat de baarmoeder goed samentrekt na de bevalling waardoor het bloedverlies beperkt blijft. Daarnaast zorgt langdurig voeden ervoor dat de kans op borst- en baarmoederhalskanker verkleind wordt.  Hier kun je 101 redenen vinden om borstvoeding te gaan geven. 

Of je nou borst- of flesvoeding wil geven, elke baby heeft dezelfde behoeftes. Hoe vaak en hoe veel je baby wilt drinken hangt dus niet af van welke voeding je kiest. Ook bij de keuze voor kunstvoeding is dus heel het belangrijk om in te gaan op de behoeftes van je baby. Betrouwbare informatie over het geven van flesvoeding kan je vinden op de website van het voedingscentrum

Wij zullen jullie de eerste weken begeleiden met de voeding samen met de kraamverzorgster. We adviseren om de voeding op verzoek te geven omdat je baby zelf het beste aangeeft wanneer hij/zij eten nodig heeft. Bij problemen bij borstvoeding kunnen we een lactatiekundige inschakelen. Zij is expert op het gebied van borstvoeding. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze lactatiekundige zorg in een aanvullend pakket.