Voeding voor de pasgeborene

De keuze voor borst- of kunstvoeding is voor iedereen persoonlijk. In de zwangerschap zullen we je informatie geven over de voeding voor je baby. De meeste vrouwen maken in de zwangerschap al een keuze welke voeding ze willen geven aan hun baby, andere vrouwen willen het moment zelf afwachten wat goed voelt. Welke keuze je hierin ook maakt, wij zullen je hierin ondersteunen. Wij hebben als praktijk het keurmerk van Babyfriendly Nederland, dit betekent dat we hoge kwaliteit bieden omtrent de zorg rondom voeding van de pasgeborene, zowel bij borst- als kunstvoeding.

Door de World Health Organisation wordt geadviseerd om je kindje borstvoeding te geven, dit komt omdat borstvoeding veel voordelen heeft. Borstvoeding zit vol voedingsstoffen en beschermt tegen allerlei infecties en allergieën. Het is immers een lichaamseigen vloeistof die speciaal gemaakt is om je baby te voeden. Moedermelk bevat precies de juiste stoffen om een baby te laten groeien maar ook stoffen die er voor zorgen om een kindje een goed immuunsysteem op te laten bouwen. Borstvoeding geven heeft ook positieve gezondheidsvoordelen voor jezelf. Het zorgt ervoor dat de baarmoeder goed samentrekt na de bevalling waardoor het bloedverlies beperkt blijft. Daarnaast zorgt langdurig voeden ervoor dat de kans op borst- en baarmoederhalskanker verkleind wordt.  Hier kun je 101 redenen vinden om borstvoeding te gaan geven. 


Kunstvoeding is een alternatief voor borstvoeding maar mist helaas wel een aantal belangrijke voedingsstoffen. Als je ervoor kiest om kunstvoeding te gaan geven is het verstandig om in de zwangerschap al kunstvoeding en flessen aan te schaffen. Er zijn verschillende soorten kunstvoeding op de markt, kunstvoeding in Nederland moet voldoen aan bepaalde wettelijke normen dus de verschillen zijn niet heel groot. Kies dus in eerste instantie een voeding waar jij je goed bij voelt en die goed bij jullie past. Koop niet te veel want soms kan het zijn dat een kindje niet goed reageert op bepaalde voeding of een bepaald type fles. 


Wij zullen jullie de eerste weken begeleiden met de voeding samen met de kraamverzorgster. We adviseren om de voeding op verzoek te geven omdat je baby zelf het beste aangeeft wanneer hij/zij eten nodig heeft. Bij problemen bij borstvoeding kunnen we een lactatiekundige inschakelen. Zij is expert op het gebied van borstvoeding. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze lactatiekundige zorg in een aanvullend pakket.